Wereldverteldag

Wereldverteldag & Wereldpoppenspeldag

Jaarlijks bij het begin van de lente (of op het Zuidelijk halfrond bij het begin van de herfst) is het op 20 maart Wereldverteldag (World Storytelling Day) en de dag erna op 21 maart Wereldpoppenspeldag (World Puppetry Day). Het is een dag waarop 24 uur lang in alle talen en over de hele wereld verhalen worden verteld. De eerste vertellingen beginnen als de zon opkomt in Australië en Azië, wanneer wij nog slapen. Daarna vertellen wij in Europa en in Afrika en wanneer wij al hier weer nagenieten, vertellen ze in Noord- en Zuid-Amerika hún verhalen. Kortom, het is een dag die de wereldwijde verbondenheid benadrukt en waarop het ambacht van verhalenverteller centraal staat. En de dag daarna hetzelfde, maar dan met alle vormen van poppenspel wereldwijd! 

Aankondiging Vertelvoorstelling 2024

De voorstelling die ik dit keer heb gemaakt, bestaat uit meerdere verhalen die aansluiten bij het thema ‘Lente’, waaronder een paasverhaal mét prachtige haas-handpop en het zelfgeschreven verhaal ‘De terugkeer van de zon op aarde’. Ook zit er een verhaal bij met het thema van Wereldverteldag 2024: ‘Bruggen bouwen’. In de mooie natuurbeelden in mijn verhalen komt impliciet het thema van Wereldpoppenspeldag 2024 terug: ‘Het Klimaat’. Ik kan de voorstelling aanpassen aan de leeftijd van het publiek (kinderen en/of volwassenen). Aangezien het een talige vertelvoorstelling betreft, is deze geschikt voor 6+. Wilt u informatie over de inhoud en de kosten en wilt u overleggen over een boeking? Neem dan contact op! 

Terugblik Vertelvoorstelling 2023

Vorige jaar trad ik rond Wereldverteldag en Wereldpoppenspeldag op met de vertelvoorstelling met groene knuffeldieren erbij: ‘Kleine Groene Frummel en andere dierenverhalen’. Deze sloot goed aan bij het thema van Wereldverteldag 2023 – ‘Samen sterk’ – en het thema van Wereldpoppenspeldag 2023- ‘Bossen en oerwouden’. Beide thema’s kwamen samen in de verhalen over een kikker die tóch weer uit de put springt, een dappere ridder die de draak temt, een slimme kip en een domme krokodil, en andere mooie en spannende dierenverhalen. Ik heb in maart 2023 veel opgetreden bij verschillende bibliotheken (Gelderland) en op basisscholen (PO, SBO, SO) met deze vertelvoorstelling van 60 minuten voor kinderen van 4 – 10 jaar.  Zie enkele foto’s hieronder. 

Dierenknuffels uit de vertelvoorstelling
Optreden bij een bibliotheek
Verhalen vertellen met poppenspel erbij