Voorleesdagen

Het prentenboek van het jaar 2023

Wat zijn De Nationale Voorleesdagen? Ieder jaar wordt aandacht besteed aan prentenboeken en voorlezen aan jonge kinderen. De Nationale Voorleesdagen hebben in 2023 hun 20ste editie. Er wordt een ‘Prentenboek van het jaar’ gekozen en voor 2023 is dat ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ (zie de afbeelding hiernaast). Hier kun je meer lezen over De Nationale Voorleesdagen en hier zie je de boeken van de ‘Prentenboeken Top-10 voor 2023’

Meedoen als Verhalenverteller & Poppenspeler: Voorlezen aan kinderen is goed en fijn. Een verhaal vertellen uit je hoofd is echter een ander ambacht. Als Verhalenverteller & Poppenspeler lees ik tijdens mijn optredens juist niet voor, maar vertel ik zonder boek een verhaal, al dan niet met poppen. Ik sluit graag aan bij De Nationale Voorleesdagen, omdat verhalen daarbij centraal staan en omdat ik veelal (prenten)boeken als inspiratie gebruik voor mijn optredens. 

Mijn aanbod voor De Nationale Voorleesdagen! Van zondag 22 januari t/m vrijdag 3 februari 2023 treed ik als poppenspeler met (zelfgemaakte) popjes en diertjes op, met het tafelspel ‘Hansje Stoffel’. In dat verhaal komen de thema’s uit het prentenboek van het jaar terug. De dwerg Hansje Stoffel verliest zijn pantoffel. Diertjes bekijken de pantoffel en de pantoffel wordt een huis voor een muis! De muizenkinderen vieren een feestje en maken er een rommeltje van… 

Poppenspel ‘Hansje Stoffel’ voor De Nationale Voorleesdagen

Deze mooie en korte voorstelling (ong. 20 min.) is uitermate geschikt voor peuters (2-4 jaar) op KDV / PSZ en voor kleuters (4-6 jaar) op basisscholen (ook SBO en SO), bij (Kinder)boekwinkels en bibliotheken. Ik vertel het verhaal op rijm en beeld het met poppenspel op een tafel uit, waarbij ik het kaboutertje, de diertjes en de attributen neerzet en verplaats. Ook zitten er meerdere (zelfgemaakte) liedjes in de voorstelling en worden er enkele kleine instrumentjes gebruikt. Het is een lieve, rustige voorstelling, waar de kinderen zich in zullen herkennen en waar ze vol aandacht in kunnen opgaan. Een heerlijk cadeau voor alle kinderen van bv. jouw school of bibliotheek. Speciaal voor De Nationale Voorleesdagen! 

Reserveer nu een dagdeel voor één of meer optredens

In overleg prikken we een dagdeel waarop ik kom optreden, het liefst op één plek in het gebouw i.v.m. het eenmalig op- en afbouwen, waarbij de verschillende peutergroepen / kleuterklassen per groep of klas komen kijken. Het poppenspel is niet in een poppenkast, maar het betreft tafelspel. Ik heb hiervoor een tafel nodig van ong. 75 x 120 cm. De kinderen kunnen op stoelen zitten. Ik ben met wat napraten erbij ong. 30 min. per groep bezig. De kosten bedragen minimaal € 100,- (excl. 9 % BTW). Voor dit bedrag treed ik 2 x achter elkaar op. Prijs voor meer groepen op aanvraag. Neem contact op bij vragen, of om direct een dagdeel vast te leggen, want vermoedelijk zullen de aanvragen voor deze voorstelling weer snel gaan! 

Zelfgemaakt wollen popje Hansje Stoffel
De muisjes die in de pantoffel gaan wonen
Een voorbeeld van een tafelspel-optreden

“Wat een prachtig poppenspel en zo mooi verzorgd! Toen we aan kwamen lopen, maakte dat wat toen al zichtbaar was direct nieuwsgierig naar wat er verder zou gaan komen. Er zat zoveel liefde en aandacht in alles. Je bouwde het spel rustig en zorgvuldig op, het was een mooi beeld om naar te kijken. De bewegingen pasten ook goed bij de verschillende dierpersonages. En het verhaal was leuk en geheel op rijm. Door de combinatie van verhaal en spel was het ook voor de jonge kinderen goed te volgen. De eenvoudige liedjes waren heel passend en geven rust. Je interactie met de kinderen was fijn, ik kon merken dat je veel ervaring hebt met kinderen en dat je zelf ook echt geniet van het optreden. Ik wil zeker nog vaker een voorstelling van je zien!”