Therapeutisch Poppenspel

Wanja is open en ruimdenkend en hoort graag van kinderen hoe het met hen gaat
Wietse is een vrolijk en trouw online vriendje en wil ook graag vrienden worden met jouw kind

Femke Klein is naast Verhalenverteller & Poppenspeler al ruim 12 jaar werkzaam als Kunstzinnig Therapeut Beeldend in een eigen praktijk. Ook heeft ze ervaring in het speciaal onderwijs (met ernstig zieke kinderen en met kinderen met autisme) en in de kinderopvang. In het Therapeutisch Poppenspel komen haar kennis en ervaring als therapeut, uit het onderwijs en als poppenspeler samen. 

Het therapeutisch poppenspel is bedoeld voor jongens en meisjes van 4 t/m 12 jaar. Het zijn individuele ontmoetingen tussen het kind en de menspop, in een online-omgeving. Het maakt dus niet uit waar in het land je woont en ook bij corona-maatregelen kan dit gewoon doorgaan. Een laptop / tablet met ingebouwde webcam en microfoon is voldoende. 

Therapeutisch Poppenspel is geschikt voor:

  1. Ernstig zieke kinderen (thuis en/of in het ziekenhuis). Het kind kan misschien momenteel minder doen, is wellicht extra vatbaar voor ziekten, waardoor er minder contact met vriendjes mogelijk is, of gaat misschien tijdelijk niet naar school. Een speciaal vriendje, dat je kind wekelijks even helemaal alleen online ziet, is dan heel belangrijk.

    Het is een fijn moment voor je kind om naar uit te kijken, een plek om zijn / haar hart te luchten over alles wat hij / zij meemaakt, om zorgen te durven uiten (ook dingen die soms lastig zijn om met je ouders te bespreken), om (ziekenhuis)ervaringen te kunnen verwerken, of om het juist even helemaal over iets anders te hebben, gewoon te genieten van het kind zijn en het ziek zijn juist even te kunnen vergeten. 

  2. Kinderen met een vorm van ASS (autisme). Voor ieder kind met een vorm van autisme is het anders, maar voor veel kinderen is naar school gaan best een opgave. Ook loopt het contact met anderen niet altijd helemaal lekker, of is het moeilijker om vriendjes te maken of om hier goed mee samen te spelen. Tevens worden kinderen met autisme door leerkrachten, ouders en anderen niet altijd helemaal begrepen en begrijpen ze hun eigen gedrag soms ook helemaal niet.

    Ik heb veel ervaring met kinderen met autisme binnen het speciaal onderwijs en in de therapie. Een wekelijks online moment met een vast vriendje dat zelf niet autistisch is, maar wél snapt hoe het voor het kind is (doordat ik daar als therapeut / poppenspeler kennis van heb), kan het kind wat extra rust, begrip of plezier geven en zo bijdragen aan zijn / haar ontwikkeling. 

  3. Alle kinderen die net even iets extra’s kunnen gebruiken. Zo kan het zijn dat je kind zich momenteel minder fijn voelt, zonder dat je er als ouder achter komt waardoor dit komt. Of misschien zijn jullie net verhuisd, is je kind van school gewisseld, heeft hij / zijn net een nieuwe juf gekregen, is er een broertje / zusje geboren, zijn jullie net gescheiden, of is er iets anders spannends gebeurd.

    Dan kan het zijn dat je kind zich tijdelijk minder fijn voelt en extra behoefte heeft aan veiligheid en houvast. Een wekelijks moment met een eigen online vriendje kan dan net dat beetje extra bieden wat je kind nu kan helpen. Ook voor zulke perioden kun je voor je kind dus gebruik maken van Therapeutisch Poppenspel, waarin je kind iets extra’s geboden wordt, op een lichte, ontspannen en speelse manier! 

Het Therapeutisch Poppenspel wordt aangeboden in de vorm van een wekelijks online moment tussen het kind en Femke Klein met één van de twee menspoppen. Als ouder maak je voor je kind de keuze tussen Wanja en Wietse, zo krijgt je kind echt één vast vriendje waar hij / zij een band mee opbouwt. 

Denk je dat dit iets voor je kind is? Neem contact op, dan spreken we één en ander door. Het begint met een telefonisch gesprek met de ouder / verzorger, om meer over het kind en de situatie te horen. Dan plannen we de online momenten in en tussendoor houden we per mail contact over hoe het gaat.