Therapeutisch Poppenspel

Warja is open en ruimdenkend en hoort graag van kinderen hoe het met hen gaat
Wietse is een vrolijk en trouw online vriendje en wil ook graag vrienden worden met jouw kind

Ik, Femke Klein, ben naast Verhalenverteller & Poppenspeler al 15 jaar werkzaam als Kunstzinnig Therapeut Beeldend in een eigen praktijk. Ook heb ik ervaring in het speciaal onderwijs (met ernstig zieke kinderen en met kinderen met autisme) en in de kinderopvang. In het Therapeutisch Poppenspel komen mijn kennis en ervaring als therapeut, uit het onderwijs en als poppenspeler samen. 

Het therapeutisch poppenspel is bedoeld voor jongens en meisjes van 4 t/m 12 jaar. Het zijn individuele ontmoetingen tussen het kind en de menspop, Dit kan online, bij jou of mij thuis, of in het ziekenhuis. Als je verder weg woont kan online dus ook, dan zijn een laptop of tablet met ingebouwde webcam en microfoon voldoende. In coronatijd heb ik hier veel ervaring mee opgedaan en dit werkt prima! 

Therapeutisch Poppenspel is geschikt voor:

  1. Ernstig zieke kinderen (online, thuis en/of in het ziekenhuis).

    Het kind kan misschien momenteel minder doen, is wellicht extra vatbaar voor ziekten, waardoor er minder contact met vriendjes mogelijk is, of gaat misschien tijdelijk niet naar school. Een speciaal vriendje (de menspop), dat jouw kind regelmatig alleen (online, thuis of in het ziekenhuis) ziet, is dan heel belangrijk!

    Het is een fijn moment om naar uit te kijken, een plek om zijn/haar hart te luchten over alles wat hij/zij meemaakt, om zorgen te durven uiten (ook dingen die soms lastig zijn om met je ouders te bespreken), om (ziekenhuis)ervaringen te verwerken, of om het juist even over iets ánders te hebben, te genieten van het kind zijn en het ziek zijn even te vergeten. 

  2. Kinderen met een vorm van ASS (autisme).

    Voor ieder kind met een vorm van autisme is het anders, maar voor veel kinderen is naar school gaan best een opgave. Ook loopt het contact met anderen niet altijd lekker, is het moeilijker om vriendjes te maken of om goed samen te spelen. Tevens worden kinderen met autisme door leerkrachten, ouders en anderen niet altijd helemaal begrepen en begrijpen ze hun eigen gedrag soms ook helemaal niet.

    Ik heb veel ervaring met kinderen met autisme binnen het speciaal onderwijs en in de therapie. Een (twee)wekelijks moment (online, bij jou of bij mij thuis in Nijmegen) met een vast vriendje (de menspop) dat zelf niet autistisch is, maar wél snapt hoe het voor het kind is (doordat ik daar als therapeut en poppenspeler kennis van heb), kan het kind rust, begrip en plezier geven en zo bijdragen aan zijn/haar ontwikkeling. 

  3. Alle kinderen die net even iets extra’s kunnen gebruiken.

    Zo kan het zijn dat je kind zich momenteel minder fijn voelt, zonder dat je er als ouder achter komt waardoor dit komt. Of misschien zijn jullie net verhuisd, is je kind van school gewisseld, heeft hij/zij net een nieuwe juf/meester gekregen, is er een broertje/zusje geboren, zijn jullie net gescheiden, is er iemand overleden, of is er iets anders ingrijpends gebeurd.

    Dan kan het zijn dat je kind zich tijdelijk minder fijn voelt en extra behoefte heeft aan veiligheid en houvast. Een regelmatig moment met een eigen vriendje (de menspop) kan dan net dat beetje extra bieden wat je kind nu kan helpen. Ook voor zulke perioden kun je voor je kind dus gebruik maken van Therapeutisch Poppenspel, waarin je kind iets extra’s geboden wordt, ook als je kind niet ‘iets mankeert’, op een lichte, ontspannen en speelse manier! 

Het Therapeutisch Poppenspel wordt aangeboden in de vorm van een (twee)wekelijks moment tussen het kind en Femke Klein met één van de twee menspoppen. Als ouder maak je voor je kind de keuze tussen Warja en Wietse, zo krijgt je kind echt één vast vriendje waar hij/zij een band mee opbouwt. 

Denk je dat dit iets voor je kind is? Neem contact op, dan spreken we één en ander door. Het begint met een telefonisch/live gesprek met de ouder/verzorger, om meer over het kind en de situatie te horen. Dan plannen we de momenten in en tussendoor houden we contact over hoe het gaat!