Kinderboekenweek

De houten dieren die meespelen in de kleine versie van de voorstelling ‘Bij mij thuis in het dierenhuis’: Muis, kikker, haas, vos, zwijn en beer.

Aankondiging 2023: Poppenspel-voorstelling ‘Bij mij thuis in het dierenhuis’
Een dierenvoorstelling voor peuters (KDV) en voor 4 t/m 7 jaar (PO / BSO / AZC / Etc.)

Het thema van de Kinderboekenweek is ‘Bij mij thuis’. Daarbij heb ik een mooie tafelspel-voorstelling gemaakt, ‘Bij mij thuis in het dierenhuis’. Het is gebaseerd op het oude sprookje ‘De verloren want’, vooral bekend van het prentenboek ‘Kan ik er ook nog bij’ van Loek Koopmans. Ik vertel mijn eigen, uitgebreidere versie van dit verhaal, gespeeld als tafelspel, aangevuld met attributen en liedjes. 

Ik heb een versie gemaakt voor peuters, bedoeld voor kinderen van 2 en 3 jaar en in te kopen voor KDV, PSZ en Kinderboekwinkels en één voor kinderen van 4 t/m 7 jaar, bedoeld voor basisscholen (PO, SBO, SO), groepen op BSO’s, voor azc’s en buurtfeesten. Ik bied deze (herfst)voorstelling aan van 4 september t/m 10 november 2023 (en daarna op verzoek). 

‘Bij mij thuis in het dierenhuis’ is een sfeervolle voorstelling, waarbij de kinderen – door het poppenspel wat ze zien en door de tekst die ik uit mijn hoofd vertel – worden meegenomen in het verhaal. Ik speel deze voorstelling met dierenknuffels op een tafel, in een landschap van doeken en ik heb ook een kleinere versie met houten dierfiguren (zie de foto’s). Zonder er de nadruk op te leggen komen getallen, kleuren en dierennamen voorbij en worden de zintuigen aangesproken. Er zit veel herhaling in, ik gebruik rijm en de woordenschat wordt uitgebreid, wat belangrijk is voor peuters, kleuters en anderstaligen op azc’s. De kinderen beleven de herfst in het bos met de dieren mee. Neem voor de kosten en boekingen contact op. 

Knuffeldieren uit de voorstelling 'Bij mij thuis in het dierenhuis'
Het hondje uit de voorstelling ‘Bij mij thuis in het dierenhuis’ en het prentenboek waarop de poppenspel-voorstelling is gebaseerd.
Knuffeldieren uit de voorstelling 'Bij mij thuis in het dierenhuis'
Muisje Knibbelfijn, Kikker Kwekkerkwaak, Haasje Spring in ’t veld en Vosje Guldenvel zitten gezellig met zijn vieren in de warme want.
Knuffeldieren uit de voorstelling 'Bij mij thuis in het dierenhuis'
Zouden Everzwijn Snuffelneus en Bruinbeer Brom-zo-graag ook nog in de want erbij passen? Kom kijken en luisteren naar deze voorstelling!
Groene dieren bij het thema ‘Gi-ga-groen’! Verhalen over een kikker, draak, krokodil, slang en rups. En Groene Frummel en Flexibibel zijn erbij!

Terugblik 2022: ‘Gi-ga-groen!’ – Verteloptreden speciaal voor bibliotheken
Vertelvoorstelling ‘Kleine Groene Frummel & andere dierenverhalen’

Verhalen over allemaal groene dieren, over een kikker die tóch weer uit de put springt, een dappere ridder die de draak temt, een slimme kip en een domme krokodil, een slang die kan dansen, een rups die… Kortom, lekker luisteren naar mooie verhalen! De groene, flexibele handpop Flexibibel heet de kinderen welkom en met zijn allen bedenken we een verhaal bij De Kleine Groene Frummel!

Een heerlijk verteloptreden, gericht op kinderen van ong. 4 – 10 jaar. Bedoeld voor voorstellingen in bibliotheken in regio Nijmegen en regio Veluwezoom en beschikbaar tussen 4 en 13 oktober 2022. Ook in de jaren daarná is deze vrolijke vertelvoorstelling vol dierenverhalen gewoon nog te boeken voor scholen en bibliotheken! Neem voor boekingen contact op. 

Gereedschap van ambachtslieden. In het verhaal komen een schaapsherder, smid, timmerman, pottenbakker en mattenvlechter voor.

Terugblik 2021: Thema ‘Worden wat je wil’
Verteloptreden ‘De Herderkoning’ (groep 7 + 8)

Wat moet je als je als koning na een schipbreuk aanspoelt in een ander land en geen vak hebt geleerd? De koning in dit verhaal komt bij schaapsherders en ontdekt de waarde van het hebben van een beroep. Daarom wil hij dat de prins die met zijn dochter trouwt eerst bij ambachtslieden in de leer gaat en een praktisch vak leert! 

Een mooi verhaal dat kinderen laat nadenken over wat ze zelf later willen worden. Met nadruk op het belang van ambachten / werken met je handen. De kinderen krijgen door dit verhaal en het nagesprek meer waardering voor praktische beroepen (VMBO). Schooloptredens tussen 4 en 15 oktober 2021, voor groep 7 + 8 van PO, SBO, SO.