Femke Klein

“Met sfeervol poppenspel & Mooie verhalen voor jong en oud wil ik bijdragen aan het ervaren van schoonheid, verbinding en plezier in het dagelijks leven.” – Femke Klein

ACHTERGROND, ONTWIKKELING EN SCHOLING

Achtergrond: Ik ben opgeleid als Kunstzinnig Therapeut Beeldend (Hogeschool Leiden, diploma 2006) en Eerstegraads Docent Levensbeschouwing (UvH, diploma 2013). Sinds 2008 heb ik een eigen praktijk Therapieweek en daarnaast heb ik gewerkt in de kinderopvang, op asielzoekerscentra, als activiteiten-organisator voor jong-volwassenen en in het speciaal onderwijs. 

Verhalenverteller & Poppenspeler: Het poppenspel is begonnen in 2012, vanaf toen gaf ik jaarlijks op vakantieweken een dagelijks verhalenmoment vorm met tafelspel-voorstellingen, voor 5 – 30 kinderen, van 2 – 10 jaar. Enkele jaren geleden ben ik me daarnaast serieus gaan scholen tot verhalenverteller door het volgen van cursussen en ben ik veelvuldig gaan optreden.

Scholing en Kwaliteit: Ik heb vertelcursussen gevolgd bij de Vertelacademie (Utrecht), het Vertelkasteel (België) en de Nationale Vertelschool (Zutphen). Als verhalenverteller ben ik aangesloten bij de landelijke Stichting Vertellen en bij de Nijmeegse Vertelkring Het Vijfde Seizoen, waarmee we als groep vertellers iedere maand samenkomen. Als poppenspeler ben ik lid van de beroepsvereniging NVP-UNIMA en van het POPU. Ik volg maandelijks vertel-coaching bij de online Vertelwerkplaats en vertel tweewekelijks een verhaal bij het online Nederlandstalige Vertelvuur (en een enkele keer bij de online Engelstalige Ceilidh). 

VERHALENVERTELLER & POPPENSPELER + SPECIALISATIE

Vertelstijl: Ik heb een breed verhalen-repertoire, waaronder verhalen bij de seizoenen en jaarfeesten, scheppingsverhalen uit verschillende culturen, natuurverhalen en andere korte verhalen met sfeervolle beelden. Mijn stijl kenmerkt zich door een rustige sfeer, liefdevol en met mooie beelden verteld. Met het vertellen van verhalen hoop ik de wereld mooier te maken, mijn verhalen lopen dan ook altijd goed af!

Poppenspel: De tafelspel-voorstellingen zijn geschikt voor kinderen (2 t/m 12 jaar) en omvatten o.a. bakersprookjes (herhaalverhaaltjes), sprookjes (Gebroeders Grimm), verhalen uit prentenboeken (Uitgeverij Christofoor) en zelfgeschreven / bewerkte voorstellingen (voor de oudere kinderen). Ze zijn passend om bv. in een bibliotheek, een (kinder)boekwinkel, op een basisschool, een BSO, bij een verjaardagsfeestje, of een (sprookjes)festival te vertellen.

Specialisatie: Mijn specialisatie is het toegepast vertellen en toegepast poppenspel in zorgsituaties. Zoals het vertellen van verhalen, of het op bezoek komen met de menspop Simon en met andere handpoppen in zorginstellingen (verpleeghuis, ziekenhuis, hospice) en het therapeutisch poppenspel voor kinderen, met een menspop, individueel online. Kijk voor het actuele aanbod op de homepage of bij de verschillende menu-items, of neem contact op! 

Winterse verhalen voor kinderen en volwassenen, verteld met de zelfgemaakte Maria-handpop
Een Sint Maarten-tafereel bij het vertellen van het Sint-Maartenverhaal in mantelzorgcafés
De menspop Simon: Met ouderen herinneringen ophalen in het openluchtmuseum
Femke Klein in actie als verhalenverteller bij een zomers verhaal in een park